Hamlet – Lokalt, Anderledes og Flotjulie14

Mange forskellige stykker har Kerteminde Amatør Teater vist på bedste facon, siden jeg så dem ved premieren med Frøken Julie i februar 1986. For hele 30 år siden.

Men for første gang har KAT nu taget fat på vel nok verdenshistoriens største dramatiker, nemlig William Shakespeare. Shakespeare er blevet spillet umådelig meget – alle andre steder end lige netop i Kerteminde. I hvert fald ikke i nyere tid.

Og især i år har ethvert teater med respekt for sig selv, et stykke af den store englænder på plakaten. Shakespeare døde den 23. april 1616 – hvilket altså er 400 år siden.

Og da KAT gennem de mange år så sandelig er en teaterforening med respekt for sig selv, er der også Shakespeare på programmet i år.

Og så oven i købet det stykke, der af mange udnævnes som det bedste, der nogensinde er skrevet af Shakespeare: nemlig Hamlet.

Som man kan læse andre steder, så er KATs opførelse af Hamlet delt i to. Dels en første del, som er en slags kvik udgave af det store stykke, hvor man får nogle af de mange guldkorn lidt hist og pist.

Anden del er Line Knutzons gengivelse i en både mere absurd form, men også en form, hvor de store linjer trækkes frem, og det hele bliver ret så klart.

Det er store mundfulde KATs aktører har gabt over. Men kæberne holder for at bruge det sprog. De seks skuespillere på scenen – nogle af dem med flere roller, gør det godt. De kæmper godt med de gode tekster. Det er til tider et knudret sprog, men dog alligevel også klart og tydeligt med i det mystiske.

Det finurlige ved stykket hos KAT er også, at de to mænd, Lars Kristian Madsen og Niels Aage Madsen også spiller nogle kvinderoller, mens de medvirkende kvinder, Mette Lyhr Bengtzen, Anne Boisen Christensen, Chastine Helle og Aleksandra Pfeil konsekvent kun spiller mandefigurer i stykket.

Alle seks gør det godt. Lars Kristan Madsen høster nogen klapsalver og glimt i øjnene, når han spiller Hamlets store kærlighed, Ophelia.

Anne Boisen Christensen spiller Hamlet. Frisk og med forstand i begyndelsen og også senere, da vanviddet går ind i Hamlets sind – eller er det et spil – gør Mette det fint.

Når Shakespeare skal beskrive kærlighed, kan han gøre det på følgende måde, hvor Hamlet siger:
”Jeg elskede Ophelia; fyrretyve tusind brødre med hele deres kærlighed lagt sammen, de måler ikke min.”

Hamlets ven Horatio spilles af Chastine Helle, der også fungerer som en slags teaterdirektør, Hekkenfledt og Ophelias bror Laertes, der bliver den, der i sidste omgang dræber Hamlet. Chastine er yderst troværdig i sine roller. Også når der næsten hele tiden skal deles trøst ud til medhjælperen, der spilles af Mette Lyhr Bentzen, der også gør det ganske udmærket i sin rolle som Claudius, der har efterfulgt sin bror og Hamlets far som konge af Danmark.

Nævnes skal selvfølgelig også Niels Aage Madsen, der både spiller Gertrud, Danmarks dronning og mor til Hamlet samt også er Hamlet fars genfærd.

Aleksandra Pfeil er Polonius, der vandrer rundt på scenen med den magt og værdighed, der tilskrives som både rigsråd og øverste kammerherre.

Som man siger: Lidt har også ret. Der blev serveret lidt Shakespeare og lidt mere Hamlet. Og det er fint. Hamlet, Macbeth, Othello samt Kong Lear er Shakespeares fire store tragedier. Men intet af disse store teaterstykker er blevet så højt elsket som Hamlet. Ynglingen genkender sig selv i hans væsen. Og undertrykte nationer har set sig selv i hans skæbne, som Henning Krabbe beskriver det.

Næst efter Biblen skal Shakespeares værker være de mest citerede. Også Hamlet giver stof til en række citater.

Dualismen i Hamlet er tydelig, når han det ene sted om et menneske kan sige:
”Hvilket kunstværk er ikke et menneske. Hvor ophøjet i fornuft! Hvor ubegrænset i evner! Hvor udtryksfuldt og beundringsværdigt i skikkelse og bevægelse. I handlingens kraft ligner mennesket en engel! I fatteevnen en gud! Verdens smykke! Mønsterbilledet for alle skabninger.” (Anden akt, anden scene)

Og et andet sted hedder det: ”Jeg selv er så nogenlunde retskaffen, og dog kunne jeg anklage mig selv for sådanne ting, at det var bedre min moder aldrig havde født mig. Jeg er hovmodig, hævngerrig og herskesyg; jeg har flere misgerninger på rede hånd, en jeg har tanker at klæde dem i, fantasi til at give dem skikkelse, eller tid til at udføre dem i. hvorfor skal sådanne karle som jeg krybe omkring her mellem himmel og jord? Vi er er en samling ærkeslyngler; tro ingen af os.” (Tredje akt, første scene).

Dronningen, der et sted siger: ”Den, der er skyldig lever aldrig trygt; han frygter, og han røbes af sin frygt.” (Fjerde akt, femte scene).

Side op og side ned i Hamlet er der stof til eftertanke. Og eftertanken blev især vækket efter at han have oplevet Kerteminde Amatør Teater, og deres udgave af de evigt gyldige ord om, af og omkring Hamlet.

Så derfor kære læsere. Glæd jer og skynd jer hen i Teaterhuset i Nørregade. Og bagefter kunne man jo passende lige læse Hamlet igennem, for appetitten kunne jo nemt være blevet vækket.

Der spilles 16., 17., og 18. marts. (Samt medlemsforestilling den 14. marts) – alle dage kl. 19.30. Samt den 13. marts kl. 15.00

 

Knud Erik Kristensen

 

Luk