Forrygende flot Neil Simon Komedie!

Langt om længe blev det så endelig tid til at Kerteminde Amatør Teater kunne trække tæppet fra for en forrygende omgang Neil Simons The Sunshine Boys. Meget er kommet i vejen, men nu er stykket klar igen. Og hvilket stykke. Man morer sig nærmest himmelsk over teksterne, og især over de meget gode aktører, som optræder på KATs skrå brædder.
The Sunshine Boys handler – kort fortalt – om to komikere, der gennem 43 år har haft omkring 10.000 opførsler af deres berømte sceneshow. Da stykket begynder var det 11 år siden deres sidste optræden, men nu skal de samles igen synes et tv-selskab. Men alt bliver kaos, for er det overhovedet muligt at sætte de to sammen igen selv om det bare er for en enkelt aften?
Ja, det handler stykket om. De to komikere Willie Clark og Al Lewis har sådan set aldrig nogensinde haft et nært forhold til hinanden – bortset fra på scenen, hvor de var uovertrufne. Og som de høstede store bifald for.
Nu skal de så sættes sammen igen. Og som Clark siger om Al: På scenen var han fantastisk, ingen kunne røre ham, men som menneske var der ingen, der ville røre ham. En prøve går i vasken og selve opførslen på TV? Ja, det må man altså selv gå hen i Nørregade for at se resultatet af.
Det er tredje gang, jeg har skrevet en omtale af The Sunshine boys i KATs regi. Og hver gang har Jørgen Greve haft den store rolle som Willie Clark. Og som de to andre gange (i 1996 og i 2006) kan jeg kun gentage mig selv: Han gør det fantastisk, er stort set på scenen hele tiden med et væld af replikker, der i den grad er timet, så man tror næsten ikke sine egne ører. Så flot spiller denne Grand Old Man, som vi vistnok godt kan kalde ham.
Det er også denne figur Clark, som kommer med mange gode onelinere, som f.eks. da han bliver spurgt til sit helbred af niecen, der synes, han har det elendig, det har jeg ikke, lyder svaret, jeg har det godt, jeg ser bare elendig ud.
De andre på scenen gør det også ganske glimrende. Niels Aage Madsen, som den anden komiker Al Lewis med den helt rigtige og også rolige attitude overfor den højttalende og til tider også højt udskældende Clark.
Som den person, der satser meget for at få de to til at spille sammen en sidste gang, er Clarks niece Silvia, som rørende og råbende og fint bliver spillet af Tina Nygaard, som faktisk var instruktør på stykket, da det blev opført for 16 år siden.
Denne gang er instruktionen lagt i hænderne på Galina Kiel. Og det gør hun godt. Stykket fungerer fint, og Galina optræder også selv i en rolle som sygeplejerske for Clark. Og her får hun bestemt sin sag for – selvom det hele sker, som instruktøren altså ønsker, det skal.
Ved TV-optagelsen møder vi også en anden sygeplejerske i skikkelse af Mona Clayton, som den gode Clark har meget svært ved at holde øjne og fingre væk fra. Ligesom også Lyd og Lys manden Kaare Lefevre optræder i rollen som en TV-assistent.
Ruth Lefevre står for sufflien, og til premieren blev hun bestemt ikke overbebyrdet. Og det er jo godt.
Folkene på scenen kan deres roller. Og de til tider lange og lidt indviklede sætninger kommer, som de skal.
Så snyd ikke dig selv for en storartet oplevelse, men gå hen i teatersalen i Nørregade. De spiller onsdag, fredag og lørdag kl. 19.00. Samt søndag kl. 16.00.
En oplevelse, du skal dele med din familie, dine venner, naboer eller hvem du ellers vil glæde!

Knud Erik Kristensen